24
Mar
Truskawkowiec
Puszysty biszkopt z truskawkami zatopionymi w pysznej maślano – serowej masie z dodatkiem tartej czekolady.
Biszkopt
- 9 jaj
- 9 łyżek mąki
- 9 łyżek cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 10 żółtek
- 0,5 kg masła ewentualnie margaryny
- 2 litry mleka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 %
- 12 łyżek cukru pudru
- 1,5 łyżeczki wanilii w płynie ewentualnie 2 cukry waniliowe
- 5 dkg czekolady mlecznej lub deserowej
- 1 kg truskawek
Dodatkowo
- 200 ml śmietany 30%
- Opakowanie śnieżki w proszku
- posypka czekoladowa
Sposób przygotowania
- Z podanych składników zrobić biszkopt. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części.
- MASA : Do śmietany dodać żółtka, dobrze rozmieszać. Mleko, wanilię zagotować wlać śmietanę z żółtkami mieszając zagotować. Całość odstawić na około pół godziny, następnie przecedzić przez bardzo gęste sitko albo gazę, odstawić na kilka godzin lub na noc. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch ucierają dodawać powstały ser startą na tarce jarzynowej czekoladę.
- PRZEŁOŻENIE PLACKA : Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę, powciskać oczyszczone truskawki, przykryć drugą częścią biszkoptu, śmietanę 30% ubić ze śnieżką, posmarować biszkopt posypać czekoladową posypką lub startą czekoladą.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab