24

Mar

Truskawkowiec

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Puszysty biszkopt z truskawkami zatopionymi w pysznej maślano – serowej masie z dodatkiem tartej czekolady.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biszkopt

  • 9 jaj
  • 9 łyżek mąki
  • 9 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 10 żółtek
  • 0,5 kg masła ewentualnie margaryny
  • 2 litry mleka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 %
  • 12 łyżek cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki wanilii w płynie ewentualnie 2 cukry waniliowe
  • 5 dkg czekolady mlecznej lub deserowej
  • 1 kg truskawek

Dodatkowo

  • 200 ml śmietany 30%
  • Opakowanie śnieżki w proszku
  • posypka czekoladowa

Sposób przygotowania

  1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części.
  2. MASA : Do śmietany dodać żółtka, dobrze rozmieszać. Mleko, wanilię zagotować wlać śmietanę z żółtkami mieszając zagotować. Całość odstawić na około pół godziny, następnie przecedzić przez bardzo gęste sitko albo gazę, odstawić na kilka godzin lub na noc. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch ucierają dodawać powstały ser startą na tarce jarzynowej czekoladę.
  3. PRZEŁOŻENIE PLACKA : Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę, powciskać oczyszczone truskawki, przykryć drugą częścią biszkoptu, śmietanę 30% ubić ze śnieżką, posmarować biszkopt posypać czekoladową posypką lub startą czekoladą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab